Implementacija projekta EUNES

Bez autora
May 11 2010

Implementacija Projekta “Prognoziranje i upravljanje podacima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje” planirana je u periodu 2010 - 2011. godine. Projekat se sprovodi kroz tehničku pomoć pod nazivom “Jačanje kapaciteta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje za upravljanje podacima, prognoziranje, monitoring i evaluaciju (EUNES) i nabavku opreme”. Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje rada Nacionalne službe za zapošljavanje, kroz istraživanje i prognoze na tržištu rada i monitoring i evaluaciju aktivnih mera. To će omogućiti i smanjenje nivoa nezaposlenosti u Republici Srbiji, pre svega poboljšanjem aktivnih mera na tržištu rada. Aktivnosti se finansiraju iz sredstava IPA, u ukupnom iznosu od 1,5 miliona evra, od čega je vrednost EUNES projekta 988.000 evra. Projektne aktivnosti, koje će se sprovoditi u tesnoj saradnji sa poslodavcima i tražiocima zaposlenja, biće usmerene na podizanje sposobnosti NSZ da meri učinak i identifikuje efekte svih mera usmerenih na smanjenje nezaposlenosti...

Implementacija projekta EUNESImplementacija Projekta “Prognoziranje i upravljanje podacima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje” planirana je u periodu 2010 - 2011. godine.

Projekat se sprovodi kroz tehničku pomoć pod nazivom “Jačanje kapaciteta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje za upravljanje podacima, prognoziranje, monitoring i evaluaciju (EUNES) i nabavku opreme”.

Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje rada Nacionalne službe za zapošljavanje, kroz istraživanje i prognoze na tržištu rada i monitoring i evaluaciju aktivnih mera. To će omogućiti i smanjenje nivoa nezaposlenosti u Republici Srbiji, pre svega poboljšanjem aktivnih mera na tržištu rada.

Aktivnosti se finansiraju iz sredstava IPA, u ukupnom iznosu od 1,5 miliona evra, od čega je vrednost EUNES projekta 988.000 evra.

Projektne aktivnosti, koje će se sprovoditi u tesnoj saradnji sa poslodavcima i tražiocima zaposlenja, biće usmerene na podizanje sposobnosti NSZ da meri učinak i identifikuje efekte svih mera usmerenih na smanjenje nezaposlenosti.

Kroz jasno definisan metodološki princip - orijentacija ka klijentima, tokom implementacije projekta biće razmatrani instrumenti za promovisanje i poboljšanje efektivnog uključivanja relevantnih zainteresovanih strana u monitoring i evaluaciju. Tako će se omogućiti prikupljanje informacija o potrebama klijenata, ali i sagledati njihovo zadovoljstvo sprovedenim merama na tržištu rada. Periodične ankete poslodavaca i svih drugih zainteresovanih strana, uz jačanje mreže kontakata, takođe bi trebalo da doprinesu unapređenju znanja, planiranju i selekciji osoblja u NSZ.

Objedinjavanje informacija, jačanje partnerstava i intenzivno strateško razmišljanje, zahtev su trenutno aktuelnog globalnog ekonomskog konteksta. Upravo zato će efikasna evaluacija uticaja aktivnih mera na tržište rada omogućiti Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje da obezbede adekvatne mehanizme za upravljanje trendovima u sferi politike zapošljavanja, daju ideje za reviziju sprovedenih politika i predlože nove instrumente za buduća dešavanja. Najkonkurentnija u lokalnim okvirima biće upravo ona radna snaga koja poseduje opšte veštine blagovremenog prilagođavanja promenama.

U pripremi je još jedan projekat, čiji je cilj priprema za primenu instrumenata evropske politike zapošljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik